onsdag 27 januari 2010

Andra bloggar

Det finns gott om bloggar och blogginlägg från årets BETT-mässa. En med både mycket innehåll och substans är en blogg från Sollentuna http://bettblogg.sollentunaskolwebb.se.

måndag 25 januari 2010

Stryktåliga bärbara datorer




Vi hittade två olika datorer som är tillverkade för att klara av tuffa förhållanden.
Den ena tillverkas av Panasonic. Här kan du läsa mer om produkten. Den skapades för sjukvården, men man insett att behovet av en okrossbar och vattentålig dator även kan finnas i skolan. Kanske skulle detta vara en dröm för exempelvis idrottsläraren eller kanske när man ska på läger?

Den andra är en liten gummerad bärbar tablet-Pc som tål att tappas från en halvmeter. Datorn är vridkänslig, vilket gör att man exemplevis kan utföra laborationer på den som inte går på en vanlig dator. Det är Intel som har tagit fram konceptet, men låter andra tillverka datorn. Tyvärr så finns den ännu inte på den svenska marknaden. Läs mer på www.fizzbook.com om datorn som finns på den engelska marknaden.

Exempel på möbler/inredning

Create your own video slideshow at animoto.com.




Förutom en massa tekniska lösningar fanns det också gott om nytänkande när det gäller hur man inreder och möblerar skolor. Tilläggas ska att det också var gott om traditionella lösningar där man tänkte datorsalar och traditionella klassrum.
En del mer innovativa lösningar byggde på stora ytor med mycket glas, grupprum i form av "glasburar" samt samlingsytor i form av en amfiteater. Tänker man utifrån bärbara datorer och flexibilitet, fanns några enkla tårtformade bord. Dessa var lätta att möblera flexibelt med, samt tog liten plats om man fällde ihop dem. Till dessa bord fanns ett litet torn med bland annat ett kraftfullt batteri. Detta torn laddades varje natt och kunde sedan förse en grupp bärbara datorer med el under dagen.

tisdag 19 januari 2010

Steven Heppel


Steven Heppel är ett stort namn när man pratar om Framtidens skola. Han är engelsman och professor inom området Emegmerging tecnology. I montern "Playful Learning" höll han en liten föreläsning varje dag. När vi var där började det plötsligt ryka och spraka om en högtalare och så dog allt ljud. Utan ljudanläggning går det inte att göra sig hörd i de bullriga mässhallarna. Steven fick tyvärr avbryta föreläsningen i förtid.
Läs mer om hans projekt och tankar på http://www.heppell.net .
Ta del av hans deltagande på den svenska konferensen "Framtidens skola" här.

måndag 18 januari 2010

Om interaktiva föremål

Interaktiva tavlor finns det sedan några år tillbaka gott om på mässan. Det har tidigare handlat om skrivtavlor som belyses med hjälp av en projektor. Nu fanns det flera tillverkare som visade upp touchskärmar som mer påminde om en gigantisk TV.
Interaktiva bord visades också upp av flera tillverkare. En av dem var SMART Techlologies som skapat ett bord som inbjöd barn till sammarbete. Det fanns också en varriant av tavla som stod på ett speciellt stativ och som då gick att fälla så att det blev ett bord.
Interaktiva mattor visades upp i ganska stor mängd. Här behöver man nog jobba med att utveckla pedagogiska program för att belysa mervärdet av sådana.

Interaktiva föremål

Så här ser bordet ut...

Intervjuer från BETT


Här kan du titta på några intervjuer från DIU:s BETT-seminarie om Framtidens lärande den 14 januari på svenska ambasaden. Målgruppen för detta seminarie var främst politiker och förvaltningschefer.

söndag 17 januari 2010

20100114025.jpg

Vi är nu på BETT. Trångt, bullrigt, men mycket intressant.

onsdag 13 januari 2010

20100113024.jpg

Onsdag 100113
dagen började med förseningar och snökaos. Vi kom så sent till London att vi missade bett-mässan. Det bir en heldag imorgon stället.

tisdag 12 januari 2010

Onsdag 13 januari 2010 anländer vi till London och BETT.